| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

Ponedeljak - petak: 8:00 – 13:00 časova
 

Praznici

Adresa
Schallmooser Hauptstrasse 99
5020 SALCBURG
AUSTRIJA

Telefon: + 43662 / 845-254 Lokacija/Mapa
Faks:     + 43662 / 845-25-44 Konzularna nadležnost
Е-mail: genconsulate.salzburg@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.salzburg.mfa.gov.rs Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i diplomatsko konzularnim predstavništvima

OBAVEŠTENJE O RADU SA STRANKAMA

Obaveštavamo da je boravak u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Salcburgu prilagođen važećim merama zdravstvene zaštite. Obavezno je nošenje zaštitnih maski (za sve starije od 7 godina) i držanje propisanog odstojanja od jednog metra unutar čekaonice (zaštitne maske morate doneti sa sobom). U prostorijama Konzulata istovremeno može da boravi najviše šest stranaka.

OBAVEZNO JE ZAKAZIVANJE TERMINA ZA PASOŠE.  U zakazanom terminu u prostorije Konzulata može da uđe samo lice, koje treba da obavi konzularnu radnju. Pratnja je izuzetno moguća i dozvoljena maloletnoj deci, licima lišenim poslovne sposobnosti, kao i invalidima, koji se ne mogu kretati bez pratnje.

Zakazivanje termina za pasoše se vrši radnim danima od 8 do 13 časova na telefon 0662 / 845-254.

Lica koja nemaju zakazan termin, neće biti u mogućnosti da uđu u prostorije Konzulata, osim u izuzetnim slučajevima, koji moraju biti dokumentovani.

Za sve ostale konzularne radnje nije potrebno zakazivanje termina.

Mere ostaju na snazi do daljeg i biće izmenjene u zavisnosti od zdravstvenih okolnosti, odnosno važećih propisa.

Hvala na razumevanju.


 


 
 
 
REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 21.05.2020. godine donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, na osnovu koje su svi granični prelazi Republike Srbije otvoreni i funkcionišu u uobičajenom režimu.

Takođe, izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju, kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana. Za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola - ni za ulazak domaćih, ni za ulazak svih kategorija stranih državljana. Time je prelazak državne granice Republike Srbije vraćen u uobičajeni režim.

Svim licima, koja ulaze u Republiku Srbiju - umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa - prilikom pasoške kontrole (samo) se uručuje pismeno obaveštenje - zdravstveno upozorenje, dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.


 


Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslnike Narodne skupštine

Poštovani sugrađani,
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, shodno članu 109. stava 6. Ustava Republike Srbije doneo  10. maja 2020.godine


ODLUKU O IZMENI ODLUKE O RASPISIVANJU IZBORA
ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE


Izbori će se održati u nedelju, 21. juna 2020. godine.

Obaveštavamo vas da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Austriji, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 30. maja 2020. godine (rok ističe u ponoć tog dana) prijave za glasanje u inostranstvu i to diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.

Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podatka, da će birač glasati u inostranstvu (zahtev možete preuzeti OVDE), bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.

Popunjen zahtev (ili zahteve), uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole -  sa upisanim matičnim brojem) moguće je dostaviti putem pošte (adresa: Generalkonsulat der Republik Serbien, Schallmooser Hauptstr. 99, 5020 Salzburg), na mejl konzulata (genconsulate.salzburg@mfa.rs) ili lično u ovom Generalnom konzulatu, radnim danima.
Generalni konzulat R. Srbije u Salcburgu nadležan je za sledeće savezne pokrajine: Salcburg (Salzburg), Gornja Austrija (Oberösterreich), Tirol (Tirol) i Forarlberg (Vorarlberg). Za ostale delove Austrije, nadležna je Ambasada R. Srbije u Beču. Biračko pravo u ovom Generalnom konzulatu mogu ostvariti i oni državljani R. Srbije koji pouzdano znaju da će 21.06.2020. turistički boraviti u Salcburgu. Uslov je da se prethodno prijave na naš birački spisak, na osnovu sledećeg uputstva, odnosno postupka prijave:   
Obaveštenje o postupku prijave: Da bi se ostvarilo biračko pravo, državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije (MDULS) odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podataka u inostranstvu;

b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:
- Zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
- Zahtev za upis u birački spisak podatka u inostranstvu.
Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu, bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.


 

Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12 i 88/18), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

OBAVEŠTAVA

BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (30. maj 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete dobiti u DKP ili preuzeti OVDE.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Zahtev za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu možeze dobiti u DKP ili preuzeti OVDE.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.


 

 


ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama, od 20. marta 2020. godine od 08.00 časova. Takođe, u skladu sa Uredbom o vanrednom stanju, zabranjuju se sva sletanja i poletanja sa aerodroma u Republici Srbiji.

20.03.2020. 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova