| |     ћирилица | english  
Naslovna
REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLIKU AUSTRIJU U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljanima Srbije, koji nemaju regulisan boravak, nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim u posebnim slučajevima za koje postoje opravdani razlozi (potrebe hitnog zdravstvenog lečenja, određenih porodičnih razloga i drugo, uz prilaganje odgovarajućih dokaza). Državljanima Srbije, koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područja sa povećanim rizikom od Covid – 19 dozvoljen je ulazak u Austriju, pri čemu je potrebno da imaju zdravstvenu potvrdu na nemačkom ili engleskom jeziku koja nije starija od 72 sata, a koja potvrđuje da je PCR test na Covid negativan. Ukoliko navedena lica ne poseduju negativan test, izriče im se 10 -dnevna samoizolacija i obavezna su da u roku od 48 časova obave testiranje o sopstvenom trošku. Po prijemu negativnog rezultata testa, mera samoizolacije se okončava. U područja sa povećanim rizikom od Covid – 19 spadaju: Albanija, Bangladeš, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Čile, Egipat, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nigerija, Severna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Ruska Federacija, Švedska, Senegal, Srbije, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD i provincija Hubei (Kina).

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit.

Državljanima Austrije, Švajcarske, EU i EEZ, kao i licima koja imaju regulisan boravak u Austriji je dozvoljen ulazak bez negativnog PCR testa i karantina, pod uslovom da dokažu da su u prethodnih 10 dana boravili u Austriji, Andori, Belgiji, Danskoj, Nemačkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Hrvatskoj, Letoniji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Luksemburgu, Malti, Monaku, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, San Marinu, Švajcarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Češkoj, Mađarskoj, Vatikanu, Velikoj Britaniji i Kipru. Ukoliko dolaze iz zemalja sa povećanim rizikom od Covid – 19 situacije moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ukoliko ne mogu da prilože test, određuje im se karantin i moraju u roku od 48 sati po ulasku u Austriju da obave testiranje. Po prijemu negativnog rezultata testa, mera samoizolacije se okončava. Državljanima tzv. trećih zemalja nije dozvoljen ulazak u R. Austriju bez posebno opravdanih razloga. Ukoliko državljani trećih zemalja dolaze iz neke od država Šengenskog prostora potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ali i pored toga se upućuju u 10-dnevni karantin bez mogućnosti da se isti napusti naknadnim testiranjem. Ulazak u Austriju bez testa moguć je u sledećim slučajevima: vozačima kargo transporta, komercijalnog transporta, vozačima/pilotima koji obavljaju repatrijaciju, dolazak iz posebnih porodičnih razloga koji se moraju dokazati, zbog potrebe brige o domaćim životinjama, putnicima u tranzitu, kao i iz posebnih interesa R. Austrije.REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 21.05.2020. godine donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, na osnovu koje su svi granični prelazi Republike Srbije otvoreni i funkcionišu u uobičajenom režimu.

Takođe, izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju, kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana. Za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola - ni za ulazak domaćih, ni za ulazak svih kategorija stranih državljana. Time je prelazak državne granice Republike Srbije vraćen u uobičajeni režim.

Svim licima, koja ulaze u Republiku Srbiju - umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa - prilikom pasoške kontrole (samo) se uručuje pismeno obaveštenje - zdravstveno upozorenje, dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.


 ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Obaveštavamo da su donete odluke broj 115-400/30-2020/01 i 116-240/30-2020/01 o sufinansiranju porjekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu, koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine. Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfObaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslnike Narodne skupštine

Poštovani sugrađani,
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, shodno članu 109. stava 6. Ustava Republike Srbije doneo  10. maja 2020.godine


ODLUKU O IZMENI ODLUKE O RASPISIVANJU IZBORA
ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE


Izbori će se održati u nedelju, 21. juna 2020. godine.

Obaveštavamo vas da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Austriji, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 30. maja 2020. godine (rok ističe u ponoć tog dana) prijave za glasanje u inostranstvu i to diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.

Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podatka, da će birač glasati u inostranstvu (zahtev možete preuzeti OVDE), bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.

Popunjen zahtev (ili zahteve), uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole -  sa upisanim matičnim brojem) moguće je dostaviti putem pošte (adresa: Generalkonsulat der Republik Serbien, Schallmooser Hauptstr. 99, 5020 Salzburg), na mejl konzulata (genconsulate.salzburg@mfa.rs) ili lično u ovom Generalnom konzulatu, radnim danima.
Generalni konzulat R. Srbije u Salcburgu nadležan je za sledeće savezne pokrajine: Salcburg (Salzburg), Gornja Austrija (Oberösterreich), Tirol (Tirol) i Forarlberg (Vorarlberg). Za ostale delove Austrije, nadležna je Ambasada R. Srbije u Beču. Biračko pravo u ovom Generalnom konzulatu mogu ostvariti i oni državljani R. Srbije koji pouzdano znaju da će 21.06.2020. turistički boraviti u Salcburgu. Uslov je da se prethodno prijave na naš birački spisak, na osnovu sledećeg uputstva, odnosno postupka prijave:   
Obaveštenje o postupku prijave: Da bi se ostvarilo biračko pravo, državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije (MDULS) odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podataka u inostranstvu;

b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:
- Zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
- Zahtev za upis u birački spisak podatka u inostranstvu.
Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu, bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.


 

Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12 i 88/18), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

OBAVEŠTAVA

BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (30. maj 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete dobiti u DKP ili preuzeti OVDE.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Zahtev za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu možeze dobiti u DKP ili preuzeti OVDE.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.


 

 ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama, od 20. marta 2020. godine od 08.00 časova. Takođe, u skladu sa Uredbom o vanrednom stanju, zabranjuju se sva sletanja i poletanja sa aerodroma u Republici Srbiji.

20.03.2020. ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O VAŽENJU LIČNIH DOKUMENATA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije 16. marta 2020. godine donela Odluku o važenju ličnih dokumenata državljana Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.

1. Sva lična dokumenta državljana Republike Srbije (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i oružni list) kojima je istekao ili istekne rok važenja smatraće se važećim za vreme dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja.

2. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće saobraćajne dozvole isključivo za podnete zahteve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.

3. Registracione nalepnice za vozila upisana u jedinstveni registar izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila.

20.03.2020.


 Digitalni sadržaji u oblasti kulture

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije postavilo je spisak digitalnih sadržaja koje su pripremile ustanove kulture u Republici Srbiji, kako bi se što širem krugu zainteresovanih korisnika omogućio pristup kulturnim sadržajima iz R. Srbije.

Korisni linkovi:

Ministarstvo kulture: http://kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

Digitalna solidarnost: https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Pretraživač kulturnog nasleđa: https://kultura.rs/Finansijski vodič za povratnike Narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije je, radi unapređenja informisanosti naših građana, koji žele da se vrate u R.Srbiju, izradila Finansijski vodič za povratnike (kliknite na link).

Narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnikeOdluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu 02.novembra 2019. godine.Vesti, 05.08.2019. - Prvi avion Er Srbije na liniji Niš-Salcburg svečano dočekan šmrkom vodeRTS, 02.08.2019. - Od danas "Er Srbija" leti iz Niša za Salcburg

Za ceo članak RTS kliknite na fotografiju:

Slika je zaštićena autorskim pravimaKandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO-aOdluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu koje su donete 19. juna 2019. godine možete preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 

 OBAVEŠTENJE

Molimo sve građane, koji nam se putem maila (genconsulate.salzburg@mfa.rs) obraćaju za informacije za izradu novog pasoša, da nam dostave sledeće podatke:

- gde je izrađen poslednji biometrijski pasoš (u policijskoj upravi u Srbiji ili u GK Salcburg)

- tačan datum isteka pasoša

- u kojoj austrijskoj pokrajini imaju regulisano prebivalište

- kontakt telefon.

S poštovanjem,

GK R.Srbije u SalcburguUPOZORENJE

Upozoravaju se građani da ukoliko im se obraćaju lica, odnosno organizacije (udruženja), koja „nude“ konzularne usluge pozivajući se na ugovorno regulisanu saradnju sa Ambasadom Republike Srbije u Beču, odnosno Konzularnim odeljenjem, kao i Generalnim konzulatom u Salcburgu da takva saradnja nije nikad uspostavljena. Diplomatsko konzularna predstavništva Republike Srbije u Republici Austriji pružaju usluge našim građanima u skladu sa zakonom definisanim nadležnostima, kao i do sada te je nuđeno posredovanje protivpravno.Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. mart 2004. - petnaest godina posle

Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. marta 2004. godine

Da se nikad više ne ponovi i ne zaboravi!

Posledice divljanja albanskih ekstremista na Kosovu tokom 17. i 18. marta 2004. godine su jezive - ubijeno je 19 civila, ranjeno i povređeno više od 950 ljudi (uklj. oko 100 vojnika međunarodnih trupa i policajaca), uništene su 35 pravoslavne crkve, razoreno je i spaljeno 935 srpskih kuća, proterano je više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca. Šest gradova i devet sela su etnički očišćeni ...


Opširnije...
Obaveštenje o Desetoj konferenciji srpske medicinske dijaspore

Poštovani zemljaci, dragi prijatelji,

imamo čast i zadovoljstvo da vas obavestimo da se pod pokroviteljstvom NJ.K.V. Princa Aleksandra i Princeze Katarine Karađorđević, u Beogradu od 20. do 22. juna 2019. održava Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore. Cilj konferencije je da okupi srpske lekare iz inostranstva, kao i međunarodne medicinske stručnjake da se udruže u misiji podrške srpskom zdravstvenom sistemu, promovišući solidarnost, prijateljstvo i razmenu znanja.

Molimo lekare srpskog porekla zainteresovane za učešće na konferenciji da nas kontaktiraju.Odluka o ukidanju viza za za ulazak u R.Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 18. januara 2019. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša, prema kojoj ovi državljani mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R.Srbiju u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljana u „Službenom glasniku RS“, broj 3/2019 od 18.01.2019. godine i stupa na snagu 25.01.2019. godine.Obaveštenje

Obaveštavaju se državlјani Republike Srbije koji su rođeni na teritoriji bivših Republika SFRJ, a u prethodnom periodu nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige Republike Srbije, bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u MKR u Republici Srbiji.

U protivnom, neće biti u mogućnosti da pribave nove putne isprave ukoliko prilikom podnošenja zahteva budu prilagali izvode iz matične knjige rođenih koje su izdali organi iz bivših Republika SFRJ.Odluka o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga

Vlada R. Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga, nosioce svih pasoša koji mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju u periodu od 180 dana.
     Za Za državljane Antigva i Barbuda, Grenade i Komonvelta Dominika odluka je stupila na snagu 26.10.2018. godine, a za državljane Trinidad i Tobaga 03.11.2018.godine.Odluka Vlade IR Irana o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R. Srbije, za nosioce običnih pasoša

Vlada IR Irana je, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane R.Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25.10.2018. godine i od tog datuma državljanima R.Srbije za ulazak i boravak na teritoriji IR Iran, je potrebna viza.Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran

Vlada Republike Srbije je 08. oktobra 2018. godine donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša.

Odluka stupa na snagu 17. oktobra 2018. godine.

Od tog datuma je državljanima Islamske Republike Iran, nosiocima običnih pasoša, potrebna viza za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Azerbejdžana, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici odžanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od stoosamdeset (180) dana, ukolio ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici odžanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.

Državljani ove države, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Obaveštavamo da je sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, novembra 2016. godine, stupio na snagu januara 2018. godine. Od tog datuma državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do devedeset (90) dana od datuma ulaska.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Surinam nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije na sednici održanoj 28. decembra 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Surinam, nosice svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku R. Srbije" br. 199/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.  

Državljani R. Surinam, nosioci svih pasoša koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbiji u periodu koji je duži od (30) dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu. Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Gvineje Bisao

Vlada R. Srbije je, na sednici održanoj 8. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku R. Srbije" br. 111/2017 od 11.12.2017. godine i stupa na snagu od 19.12.2017. godine.

Državljani R. Gvineje Bisao, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije, nosiocima običnih pasoša

Vlada IR Irana donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj mogu da uđu i borave na teritoriji IR Iran do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Indonezije

Vlada R. Srbije je, na svojoj sednici održanoj 6. oktobra 2017. godine, donela Odluku kojom se ukidaju vize za državljane R. Indonezije, nosioce obicnih pasoša, prema kojoj oni od 14. oktobra 2017. mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana u periodu od godinu dana.Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Tajlanda

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, 4. decembra 2015. godine, stupio je na snagu 08. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana od datuma ulaska.Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Indonezije

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti, 27. aprila 2016. godine, stupio je na snagu 02. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana od datuma ulaska.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R Indije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša , prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je ojavljena u "Službenom glasniku R. Srbije" br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu 02.09. 2017. godineOdluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša , prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je ojavljena u "Službenom glasniku R. Srbije" br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu 02.09. 2017. godinePRIZINAVANJE VOZAČKIH DOZVOLA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLICI AUSTRIJI

Obaveštavamo sve naše građane sa boravkom u Republici Austriji da je 7. februara 2017. godine stupila na snagu izmena Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama R. Austrije, kojom se u Republici Austriji priznaju vozačke dozvole izdate u Republici Srbiji, što znači da se ukida dosadašnja obaveza polaganja vozačkog ispita za sve kategorije vozila. Informacije o dokumentima, koje je neophodno priložiti uz zahtev za zamenu vozačkih dozvola, mogu se naći na sledećem linku:

http://www.polizei.gv.at/wien/buergerservice/fuehrerschein/4/umschreibung.aspxSporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, potpisan u Rigi 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017. godine.

Od tog datuma, državljani obe države, nosioci običnih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 30 (trideset) dana od datuma ulaska.ОBAVEŠTENJE

Primena Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS, br.18/2016 - dalje ZOUP) počeće od 01. juna 2017. godine, osim odredaba članova 9., 103. i 207, sa čijom će se primenom početi od 08. juna 2016. godine. Navedene odredbe Zakona predviđaju da je organ, koji vrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, dužan da ih po službenoj dužnosti pribavlja i obrađuje. Od stranke će se, ubuduće, zahtevati dostavljanje podataka neophodnih radi njene identifikacije i dostave dokumenata, koja potvrđuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija u R. Srbiji.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije - OBAVEŠTENJE

Izvod iz Zakona o opštem upravnom postupkuGlavni argumenti Rrepublike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO

Glavni argumenti Rrepublike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCOPomoć u postupku priznavanja kvalifikacija stečenih u inostranstvu

Salcburg, 04.07.2013

Generalni konzulat Republike Srbije u Salcburgu obavešten je nedavno da na njegovom juristdikcionom području postoje četiri centra u kojima se može zatražiti pomoć u vezi sa priznavanjem kvalifikacija stečenih van Austrije – u Gornjoj Austriji (Linc), Salcburgu (Salcburg), Tirolu (Insbruk), Forarlberg (Feldkirh) a u kojima se može dobiti besplatna informacija na više jezika, odnosno savet ili praktična pomoć u postupku priznavanja ili ocene kvalifikacija, u cilju adekvatne integracije u austrijsko tržište rada.
 


Opširnije...
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. marta 2004. godine

Da se nikad više ne ponovi i ne zaboravi!

Posledice divljanja albanskih ekstremista na Kosovu tokom 17. i 18. marta 2004. godine su jezive - ubijeno je 19 civila, ranjeno i povređeno više od 950 ljudi (uklj. oko 100 vojnika međunarodnih trupa i policajaca), uništene su 35 pravoslavne crkve, razoreno je i spaljeno 935 srpskih kuća, proterano je više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca. Šest gradova i devet sela su etnički očišćeni ...


Opširnije...
Vesti
REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLIKU AUSTRIJU U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19
REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU
ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslnike Narodne skupštine
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O VAŽENJU LIČNIH DOKUMENATA
Digitalni sadržaji u oblasti kulture
Finansijski vodič za povratnike Narodne banke Srbije
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije
Vesti, 05.08.2019. - Prvi avion Er Srbije na liniji Niš-Salcburg svečano dočekan šmrkom vode
RTS, 02.08.2019. - Od danas "Er Srbija" leti iz Niša za Salcburg
Kandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO-a
Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
OBAVEŠTENJE
UPOZORENJE
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. mart 2004. - petnaest godina posle
Obaveštenje o Desetoj konferenciji srpske medicinske dijaspore
Odluka o ukidanju viza za za ulazak u R.Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau
Obaveštenje
Odluka o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga
Odluka Vlade IR Irana o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R. Srbije, za nosioce običnih pasoša
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Azerbejdžana, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša
Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Surinam nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Gvineje Bisao
Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije, nosiocima običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Indonezije
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Tajlanda
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Indonezije
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R Indije, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
PRIZINAVANJE VOZAČKIH DOZVOLA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLICI AUSTRIJI
Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
ОBAVEŠTENJE
Glavni argumenti Rrepublike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO
Pomoć u postupku priznavanja kvalifikacija stečenih u inostranstvu
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. marta 2004. godine
Arhiva vesti