| |     ћирилица | english  
Naslovna
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama, od 20. marta 2020. godine od 08.00 časova. Takođe, u skladu sa Uredbom o vanrednom stanju, zabranjuju se sva sletanja i poletanja sa aerodroma u Republici Srbiji.

20.03.2020. ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O VAŽENJU LIČNIH DOKUMENATA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije 16. marta 2020. godine donela Odluku o važenju ličnih dokumenata državljana Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.

1. Sva lična dokumenta državljana Republike Srbije (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i oružni list) kojima je istekao ili istekne rok važenja smatraće se važećim za vreme dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja.

2. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće saobraćajne dozvole isključivo za podnete zahteve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.

3. Registracione nalepnice za vozila upisana u jedinstveni registar izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila.

20.03.2020.


 VAŽNO OBAVEŠTENjE ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE SA TERITORIJE AUSTRIJE

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 14.03.2020.g. donela Odluku o izmeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, tačka 4. Odluke, a u cilju sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na teritoriju R.  Srbije, da, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju R.  Srbije, stranim državljanima koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, nadležni organi privremeno zabrane, odnosno ograniče ulazak i kretanje, i to iz - provincije Hubej (Hubei) u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyongsang) u Republici Koreji, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke.

Ove mere se neće primenjivati na:

1)posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja medjunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju medjunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;

2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na medjunarodnom vodnom putu na teritoriji R.  Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;

3)vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrdjenih medjudržavnim sporazumima;

4)posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko medjunarodnih aerodroma R.Srbije;

5)lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6)humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem.

Državljanima R. Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije utvrđenih u gorenavedenoj tački 4. stav 1 ove Odluke, određuje se obavezna mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 28 dana (izolacija u kućnim uslovima) ili druga mera zdravstvenog nadzora utvrđena aktom ministra nadležnog za poslove zdravlja u skladu sa epidemiološkom situacijom, odnosno u cilju procene epidemiološkog rizika.

Napominjemo da se mere zabrane odnose na sve strane drzavljane (i iz trećih zemalja) koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarista epidemije, navedenih u tekstu Odluke.

Dvojnim državljanima se skreće posebna pažnja da u R. Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pasoš R. Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Nemačka, Austrija, Švajcarska).

Odluka je stupila na snagu 31.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.


 OBAVEŠTENJE O PREKIDU SVIH IZBORNIH RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo da se, u skladu sa čl. 5 Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je 17.03.2020. donela Vlada R. Srbije, prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, raspisanim za 26. april 2020. godine. Dalja obaveštenja nadležnog organa - Republičke izborne komisije, biće objavljena u skladu sa trajanjem vanrednog stanja koje je na snazi u R. Srbiji.  

17.03.2020. Digitalni sadržaji u oblasti kulture

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije postavilo je spisak digitalnih sadržaja koje su pripremile ustanove kulture u Republici Srbiji, kako bi se što širem krugu zainteresovanih korisnika omogućio pristup kulturnim sadržajima iz R. Srbije.

Korisni linkovi:

Ministarstvo kulture: http://kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

Digitalna solidarnost: https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

Pretraživač kulturnog nasleđa: https://kultura.rs/Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslnike Narodne skupštine

Poštovani sugrađani,
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, shodno članu 109. stava 6. Ustava Republike Srbije doneo je  4. marta 2020.godine


ODLUKU O RASPISIVANJU IZBORA
ZA
NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE


Izbori će se održati u nedelju, 26. aprila 2020. godine.

Obaveštavamo vas da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Austriji, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 4. aprila 2020. godine (rok ističe u ponoć tog dana) prijave za glasanje u inostranstvu i to diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.

Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podatka, da će birač glasati u inostranstvu (zahtev možete preuzeti OVDE), bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.

Popunjen zahtev (ili zahteve), uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole -  sa upisanim matičnim brojem) moguće je dostaviti putem pošte (adresa: Generalkonsulat der Republik Serbien, Schallmooser Hauptstr. 99, 5020 Salzburg), na mejl konzulata (genconsulate.salzburg@mfa.rs) ili lično u ovom Generalnom konzulatu, radnim danima.
Generalni konzulat R. Srbije u Salcburgu nadležan je za sledeće savezne pokrajine: Salcburg (Salzburg), Gornja Austrija (Oberösterreich), Tirol (Tirol) i Forarlberg (Vorarlberg). Za ostale delove Austrije, nadležna je Ambasada R. Srbije u Beču. Biračko pravo u ovom Generalnom konzulatu mogu ostvariti i oni državljani R. Srbije koji pouzdano znaju da će 26.04.2020. turistički boraviti u Salcburgu. Uslov je da se prethodno prijave na naš birački spisak, na osnovu sledećeg uputstva, odnosno postupka prijave:   
Obaveštenje o postupku prijave: Da bi se ostvarilo biračko pravo, državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije (MDULS) odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podataka u inostranstvu;

b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:
- Zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
- Zahtev za upis u birački spisak podatka u inostranstvu.
Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu, bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.

Detaljnije informacije možete naći u rubrici VESTI ispod.


 

Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12 i 88/18), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

OBAVEŠTAVA

BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak možete dobiti u DKP ili preuzeti OVDE.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Zahtev za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu možeze dobiti u DKP ili preuzeti OVDE.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.


 

 Finansijski vodič za povratnike Narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije je, radi unapređenja informisanosti naših građana, koji žele da se vrate u R.Srbiju, izradila Finansijski vodič za povratnike (kliknite na link).

Narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnikeOdluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu 02.novembra 2019. godine.Vesti, 05.08.2019. - Prvi avion Er Srbije na liniji Niš-Salcburg svečano dočekan šmrkom vodeRTS, 02.08.2019. - Od danas "Er Srbija" leti iz Niša za Salcburg

Za ceo članak RTS kliknite na fotografiju:

Slika je zaštićena autorskim pravimaKandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO-aOdluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu koje su donete 19. juna 2019. godine možete preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 

 OBAVEŠTENJE

Molimo sve građane, koji nam se putem maila (genconsulate.salzburg@mfa.rs) obraćaju za informacije za izradu novog pasoša, da nam dostave sledeće podatke:

- gde je izrađen poslednji biometrijski pasoš (u policijskoj upravi u Srbiji ili u GK Salcburg)

- tačan datum isteka pasoša

- u kojoj austrijskoj pokrajini imaju regulisano prebivalište

- kontakt telefon.

S poštovanjem,

GK R.Srbije u SalcburguUPOZORENJE

Upozoravaju se građani da ukoliko im se obraćaju lica, odnosno organizacije (udruženja), koja „nude“ konzularne usluge pozivajući se na ugovorno regulisanu saradnju sa Ambasadom Republike Srbije u Beču, odnosno Konzularnim odeljenjem, kao i Generalnim konzulatom u Salcburgu da takva saradnja nije nikad uspostavljena. Diplomatsko konzularna predstavništva Republike Srbije u Republici Austriji pružaju usluge našim građanima u skladu sa zakonom definisanim nadležnostima, kao i do sada te je nuđeno posredovanje protivpravno.Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. mart 2004. - petnaest godina posle

Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. marta 2004. godine

Da se nikad više ne ponovi i ne zaboravi!

Posledice divljanja albanskih ekstremista na Kosovu tokom 17. i 18. marta 2004. godine su jezive - ubijeno je 19 civila, ranjeno i povređeno više od 950 ljudi (uklj. oko 100 vojnika međunarodnih trupa i policajaca), uništene su 35 pravoslavne crkve, razoreno je i spaljeno 935 srpskih kuća, proterano je više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca. Šest gradova i devet sela su etnički očišćeni ...


Opširnije...
KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata, koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Konkursi će biti otvoreni u periodu od 13. marta 2019. godine do 01. aprila 2019. godine.

Sve informacije  o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.Obaveštenje o Desetoj konferenciji srpske medicinske dijaspore

Poštovani zemljaci, dragi prijatelji,

imamo čast i zadovoljstvo da vas obavestimo da se pod pokroviteljstvom NJ.K.V. Princa Aleksandra i Princeze Katarine Karađorđević, u Beogradu od 20. do 22. juna 2019. održava Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore. Cilj konferencije je da okupi srpske lekare iz inostranstva, kao i međunarodne medicinske stručnjake da se udruže u misiji podrške srpskom zdravstvenom sistemu, promovišući solidarnost, prijateljstvo i razmenu znanja.

Molimo lekare srpskog porekla zainteresovane za učešće na konferenciji da nas kontaktiraju.Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini.

Prijave su moguće do 1. marta 2019. godine, a programski prioriteti ovogodišnjeg konkursa su:
     - očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta;
     - jačanje stručnih kapaciteta u oblasti kulture pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona;
     - programi namenjeni deci i maloletnicima;
     - istraživanje, očuvanje i korišćenje dobara od posebnog značaja za kulturu i istoriju srpskog naroda koja se nalaze van teritorije Republike Srbije.
   

Sve detalje u vezi sa uslovima prijavljivanja možete videti na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinasiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za sufinasiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini.

Prioritet za podršku prevodima na strane jezike će biti dat klasičnim delima srpske književnosti, kao i delima koja su bila zapažena u srpskoj javnosti.

Sve detalje u vezi sa uslovima prijavljivanja možete videti na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Odluka o ukidanju viza za za ulazak u R.Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 18. januara 2019. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša, prema kojoj ovi državljani mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R.Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R.Srbiju u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljana u „Službenom glasniku RS“, broj 3/2019 od 18.01.2019. godine i stupa na snagu 25.01.2019. godine.Obaveštenje

Obaveštavaju se državlјani Republike Srbije koji su rođeni na teritoriji bivših Republika SFRJ, a u prethodnom periodu nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige Republike Srbije, bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u MKR u Republici Srbiji.

U protivnom, neće biti u mogućnosti da pribave nove putne isprave ukoliko prilikom podnošenja zahteva budu prilagali izvode iz matične knjige rođenih koje su izdali organi iz bivših Republika SFRJ.Odluka o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga

Vlada R. Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga, nosioce svih pasoša koji mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju u periodu od 180 dana.
     Za Za državljane Antigva i Barbuda, Grenade i Komonvelta Dominika odluka je stupila na snagu 26.10.2018. godine, a za državljane Trinidad i Tobaga 03.11.2018.godine.Odluka Vlade IR Irana o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R. Srbije, za nosioce običnih pasoša

Vlada IR Irana je, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane R.Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25.10.2018. godine i od tog datuma državljanima R.Srbije za ulazak i boravak na teritoriji IR Iran, je potrebna viza.Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran

Vlada Republike Srbije je 08. oktobra 2018. godine donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša.

Odluka stupa na snagu 17. oktobra 2018. godine.

Od tog datuma je državljanima Islamske Republike Iran, nosiocima običnih pasoša, potrebna viza za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Azerbejdžana, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici odžanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od stoosamdeset (180) dana, ukolio ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici odžanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.

Državljani ove države, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Obaveštavamo da je sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, novembra 2016. godine, stupio na snagu januara 2018. godine. Od tog datuma državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do devedeset (90) dana od datuma ulaska.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Surinam nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije na sednici održanoj 28. decembra 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Surinam, nosice svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku R. Srbije" br. 199/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.  

Državljani R. Surinam, nosioci svih pasoša koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbiji u periodu koji je duži od (30) dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu. Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Gvineje Bisao

Vlada R. Srbije je, na sednici održanoj 8. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku R. Srbije" br. 111/2017 od 11.12.2017. godine i stupa na snagu od 19.12.2017. godine.

Državljani R. Gvineje Bisao, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije, nosiocima običnih pasoša

Vlada IR Irana donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj mogu da uđu i borave na teritoriji IR Iran do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Indonezije

Vlada R. Srbije je, na svojoj sednici održanoj 6. oktobra 2017. godine, donela Odluku kojom se ukidaju vize za državljane R. Indonezije, nosioce obicnih pasoša, prema kojoj oni od 14. oktobra 2017. mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana u periodu od godinu dana.Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Tajlanda

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, 4. decembra 2015. godine, stupio je na snagu 08. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana od datuma ulaska.Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Indonezije

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti, 27. aprila 2016. godine, stupio je na snagu 02. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana od datuma ulaska.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R Indije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša , prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je ojavljena u "Službenom glasniku R. Srbije" br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu 02.09. 2017. godineOdluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša , prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl.11. Zakona o strancima. Odluka je ojavljena u "Službenom glasniku R. Srbije" br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu 02.09. 2017. godineOsma Konferencija srpske medicinske dijaspore

Osma konferencija srpske medicinske dijaspore biće održana u Beogradu u periodu od 21 do 23. juna 2017. godine  uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Svetske zdravstvene organizacije. Više informacija o konferenciji možete pronaći ovdeMeđunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću

Gradska uprava grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavila je Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Tekst konkursa možete preuzeti ovde

Kratku biografiju Zorana Đinđića, koju je pripremila Gradska uprava grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, možete preuzeti ovdeOBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu. Prijave se podnose lično, putem pošte ili elektronske pošte, uz prilaganje kopije pasoša, lične karte ili vozačke dozvole R. Srbije. 

Obaveštenje o izborima 2017. godine

Formular zahteva za upis birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Formular zahteva za upis u jedinstveni birački spisak u R.SrbijiPOZIV ZA PRIJAVU POTRAŽIVANJA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE

Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађанима положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016 године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише. Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Републици Србији и на територији бивше СФРЈ. Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг http://www.javnidug.gov.rs или на линку:

Potraživanja devizna štednjaPRIZINAVANJE VOZAČKIH DOZVOLA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLICI AUSTRIJI

Obaveštavamo sve naše građane sa boravkom u Republici Austriji da je 7. februara 2017. godine stupila na snagu izmena Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama R. Austrije, kojom se u Republici Austriji priznaju vozačke dozvole izdate u Republici Srbiji, što znači da se ukida dosadašnja obaveza polaganja vozačkog ispita za sve kategorije vozila. Informacije o dokumentima, koje je neophodno priložiti uz zahtev za zamenu vozačkih dozvola, mogu se naći na sledećem linku:

http://www.polizei.gv.at/wien/buergerservice/fuehrerschein/4/umschreibung.aspxSporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, potpisan u Rigi 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017. godine.

Od tog datuma, državljani obe države, nosioci običnih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 30 (trideset) dana od datuma ulaska.04.11.2016. OGLAS ZA PRUŽANJE USLUGA U CILJU OTUĐENJA NEPOKRETNOST I- OTUĐENJA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NJUJORKU (SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

                                                                                                                                       NEZVANIČNI PREVOD 

- Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ“) – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavlјuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u cilјu otuđivanja sledećih nepokretnosti:

a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Nјujorku, SAD (Peta avenija 854, Nјujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;

b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Nјujorku, SAD (Park avenija 730, Nјujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;

v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;

g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemlјišna knjiga Mehlem, zemlјišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlјe, podrum, potkrovlјe, podzemna garaža sa 14 parking mesta);

d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselјe: br. 199 Bern 4, površina zemlјišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978. Države sukcesori naglašavaju sledeće:

- Usluga posredovanja u cilјu otuđivanja celokupne gore navedene nepokretne imovine biće dodelјena samo jednoj jedinstvenoj agenciji za trgovinu nekretninama, s kojom će države sukcesori zaklјučiti ugovor;

- Krajnji rok za dostavlјanje ponuda je 30 dana od dana objavlјivanja ovog poziva, dok će države sukcesori prijavlјene ponuđače usluga o svojoj odluci obavestiti u roku od 50 dana od krajnjeg roka za dostavlјanje ponuda.

- Među referencama koje ih kvalifikuju za uspešno obavlјanje posredovanja u cilјu otuđivanja predmetne imovine, zainteresovani ponuđači će dostaviti sledeću dokumentaciju, i definisati svoje uslove za pružanje usluga posredovanja. Zainteresovani ponuđači će u svoju dostavlјenu ponudu uklјučiti sledeće:

a) Dokumenta koja potvrđuju da je ponuđač registrovano privredno društvo;

b) Dokumenta kao dokaz da ponuđač ima sedište, filijale ili partnerske organizacije u zemlјama u kojima se nalazi imovina koja je predmet prodaje i koje posluju u navedenim gradovima (Nјujork, SAD; Tokio, Japan; Bon, Nemačka; Bern, Švajcarska);

v) Dokumenta kao dokaz da je ponuđač u poslednje tri godine ostvario obrt od najmanje 100 miliona USD2;

g) Garanciju za ponudu u iznosu od USD 50.000,00 (garancija će biti vraćena ponuđaču po potpisivanju ugovora o posredovanju),

d) Garancija za valјano izvršenje posla u iznosu od USD 100.000,00 (garancija za valјano izvršenje posla će biti vraćena ponuđaču po izvršenju ugovora o posredovanju),

đ) Dokaze o finansijsko-poslovnoj solventnosti.

e) Dokaze o tehničkim i stručnim mogućnostima i reference koje dokazuju uspešno obavlјanje posredničkih usluga;

ž) Uverenje da ponuđač/pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu nisu osuđivani i kažnjavani, u skladu s pravnim propisima zemlјe u kojoj je registrovano sedište ponuđača i u mestu stalnog nastanjenja odgovornog lica u pravnom licu;

- Period važenja ponude je najmanje 90 dana od datuma njenog dostavlјanja;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude definišu u vidu naknade za posredovanje, izražene kao procenat ukupne bruto prodajne cene gore navedene imovine;

- Najniža ponuđena naknada za usluge posredovanja će biti odlučujući kriterijum pri izboru ponuđača, pod uslovom da ponuđač ispunjava sve gore navedene uslove;

- Zainteresovani ponuđači svoje ponude dostavlјaju (u zapečaćenoj koverti na kojoj je naznačeno „Ne otvaraj“) preporučenom poštom sledećem primaocu: Stanislav Vidovič, Ministarstvo spolјnih poslova Republike Slovenije, SI-1001 Ljublјana, Prešernova cesta 25,

- Države sukcesori će obezbediti procene tržišne vrednosti sve gore navedene nepokretne imovine odabranom ponuđaču; procenjena tržišna vrednost imovine predstavlјa minimalnu traženu cenu predmetne imovine, izuzev ukoliko države sukcesori odluče drugačije;

- Prodaja nepokretnosti će se po mogućstvu izvršiti putem javne licitacije ili na bilo koji drugi način koji je u skladu s praksom na lokalnom tržištu nekretnina za svaku predmetnu nepokretnost, prema preporuci zainteresovanih ponuđača navedenoj u njihovim odnosnim ponudama;

- Države sukcesori zadržavaju pravo da ne odaberu nijednog ponuđača, čak i ukoliko su ispunjeni svi uslovi;

- Nepokretna imovina navedena u ovom oglasu može se, a ne mora, prodati odvojeno. Svaka država sukcesor ponaosob mora da potvrdi prodaju svake nepokretnosti u skladu sa uslovima koji će biti dogovoreni s podnosiocem najbolјe ponude/potencijalnim kupcem pre zaklјučenja prodaje ukoliko je ponuđena kupovna cena niža od procenjene tržišne vrednosti ili minimalne tražene cene.

- Kontakt za dodatne informacije: gp.mzz@gov.si ili secretariat.mzz@gov.si.

Dodatna dokumenta:

- Tekst oglasa na engleskom jeziku možete preuzeti ovde

- Formular za prijavu možete preuzeti ovde

- Garancija formular B1 možete preuzeti ovde

- Garancija formular B2 možete preuzeti ovdeNovi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Sporazum.pdfОBAVEŠTENJE

Primena Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS, br.18/2016 - dalje ZOUP) počeće od 01. juna 2017. godine, osim odredaba članova 9., 103. i 207, sa čijom će se primenom početi od 08. juna 2016. godine. Navedene odredbe Zakona predviđaju da je organ, koji vrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, dužan da ih po službenoj dužnosti pribavlja i obrađuje. Od stranke će se, ubuduće, zahtevati dostavljanje podataka neophodnih radi njene identifikacije i dostave dokumenata, koja potvrđuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija u R. Srbiji.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije - OBAVEŠTENJE

Izvod iz Zakona o opštem upravnom postupkuObaveštenje za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić shodno čl.109 st.6 Ustava Republike Srbije, 4. marta o.g. doneo Odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, koji će se održati 24. aprila 2016. godine.

Želimo da vas ovim putem obavestimo da građani Republike Srbije, koji se nalaze u inostranstvu, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ako se do 2. aprila 2016. godine prijave za glasanje u inostranstvu - diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju, bez obzira da li su se ranije prijavljivali i da li se nalaze na predhodnim glasačkim spiskovima za glasanje u inostranstvu.

Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Da bi se to pravo ostvarilo:

Građani najpre treba da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (pristupanjem preko sajta Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije unošenjem svog JMBG na sledeću adresu: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal).

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u R. Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu.

b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u R. Srbiji, onda podnosi dva zahteva:

- zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i

- zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu.

Popunjene zahteve uz fotokopiju pasoša ili lične karte potrebno je dostaviti faksom (0662/845-2444) ili elektronskim putem (genconsulate.salzburg@mfa.rs) ili poštom na adresu:

Generalkonsulat der Republik Serbien

Schallmooser Hauptstrasse 99

5020 Salzburg

Popunjene zahteve uz fotokopiju pasoša ili lične karte moguće je predati i lično u prostorijama Konzulata svakok radnog dana od 09.00 do 15.00

izbori za narodne poslanike u Republici Srbiji 24.04.2016. glasanje u inostranstvu-obaveštenje

zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

zahtev za upis u Jedinstven birački spisak u Republici SrbijiGlavni argumenti Rrepublike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO

Glavni argumenti Rrepublike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCOSalcburger nahrihten ("Salzburger Nachrichten") o obeležavanju 20. godišnjice od proterivanja 250.000 Srba iz Hrvatske "Salzburger Nachrichten" - Etničko čišćenje na Balkanu

Salzburger_Nachrichten.pdfSalcburger nahrihten ("Salzburger Nachrichten") o obeležavanju 20. godišnjice od proterivanja 250.000 Srba iz Hrvatske "Salzburger Nachrichten" - Etničko čišćenje na Balkanu

Salzburger_Nachrichten.pdfKonkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Možete videti OVDEPredsednik Republike Srbije Tomislav Nikolic inaugurisan je 7. marta 2015. u Salcburgu u protektora Evropske akademije nauka i umetnosti
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić inaugurisan je 7. marta 2015. u Salcburgu u protektora Evropske akademije nauka i umetnosti. Tom prilikom predsednik Nikolić sastao se sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i predsednikom Makedonije Đorđom Ivanovim, koji su ranije postali protektori Akademije.
 

Opširnije...
Pomoć u postupku priznavanja kvalifikacija stečenih u inostranstvu

Salcburg, 04.07.2013

Generalni konzulat Republike Srbije u Salcburgu obavešten je nedavno da na njegovom juristdikcionom području postoje četiri centra u kojima se može zatražiti pomoć u vezi sa priznavanjem kvalifikacija stečenih van Austrije – u Gornjoj Austriji (Linc), Salcburgu (Salcburg), Tirolu (Insbruk), Forarlberg (Feldkirh) a u kojima se može dobiti besplatna informacija na više jezika, odnosno savet ili praktična pomoć u postupku priznavanja ili ocene kvalifikacija, u cilju adekvatne integracije u austrijsko tržište rada.
 


Opširnije...
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. marta 2004. godine

Da se nikad više ne ponovi i ne zaboravi!

Posledice divljanja albanskih ekstremista na Kosovu tokom 17. i 18. marta 2004. godine su jezive - ubijeno je 19 civila, ranjeno i povređeno više od 950 ljudi (uklj. oko 100 vojnika međunarodnih trupa i policajaca), uništene su 35 pravoslavne crkve, razoreno je i spaljeno 935 srpskih kuća, proterano je više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca. Šest gradova i devet sela su etnički očišćeni ...


Opširnije...
Vesti
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANJU SVIH GRANIČNIH PRELAZA
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O VAŽENJU LIČNIH DOKUMENATA
VAŽNO OBAVEŠTENjE ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE SA TERITORIJE AUSTRIJE
OBAVEŠTENJE O PREKIDU SVIH IZBORNIH RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE
Digitalni sadržaji u oblasti kulture
Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslnike Narodne skupštine
Finansijski vodič za povratnike Narodne banke Srbije
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije
Vesti, 05.08.2019. - Prvi avion Er Srbije na liniji Niš-Salcburg svečano dočekan šmrkom vode
RTS, 02.08.2019. - Od danas "Er Srbija" leti iz Niša za Salcburg
Kandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO-a
Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
OBAVEŠTENJE
UPOZORENJE
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. mart 2004. - petnaest godina posle
KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
Obaveštenje o Desetoj konferenciji srpske medicinske dijaspore
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinasiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti
Odluka o ukidanju viza za za ulazak u R.Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau
Obaveštenje
Odluka o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidada i Tobaga
Odluka Vlade IR Irana o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R. Srbije, za nosioce običnih pasoša
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Azerbejdžana, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša
Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Surinam nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Gvineje Bisao
Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije, nosiocima običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Indonezije
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Tajlanda
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša Srbije i Indonezije
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R Indije, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Osma Konferencija srpske medicinske dijaspore
Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću
OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
POZIV ZA PRIJAVU POTRAŽIVANJA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE
PRIZINAVANJE VOZAČKIH DOZVOLA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLICI AUSTRIJI
Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
04.11.2016. OGLAS ZA PRUŽANJE USLUGA U CILJU OTUĐENJA NEPOKRETNOST I- OTUĐENJA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NJUJORKU (SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Novi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
ОBAVEŠTENJE
Obaveštenje za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu
Glavni argumenti Rrepublike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO
Salcburger nahrihten ("Salzburger Nachrichten") o obeležavanju 20. godišnjice od proterivanja 250.000 Srba iz Hrvatske "Salzburger Nachrichten" - Etničko čišćenje na Balkanu
Salcburger nahrihten ("Salzburger Nachrichten") o obeležavanju 20. godišnjice od proterivanja 250.000 Srba iz Hrvatske "Salzburger Nachrichten" - Etničko čišćenje na Balkanu
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolic inaugurisan je 7. marta 2015. u Salcburgu u protektora Evropske akademije nauka i umetnosti
Pomoć u postupku priznavanja kvalifikacija stečenih u inostranstvu
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. marta 2004. godine
Arhiva vesti