| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова


Конзуларно одељење (рад са странкама):

Понедељак - петак: 8:00 – 13:00 часова

Празници

Адреса
Schallmooser Hauptstrasse 99
5020 САЛЦБУРГ
АУСТРИЈА

Телефон:  + 43662 / 845-254 Локација/Мапа
Факс:        + 43662 / 845-25-44 Конзуларна надлежност
Е-mail: genconsulate.salzburg@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.salzburg.mfa.gov.rs Стручна пракса у Министарству спољних послова Републике Србије и дипломатско конзуларним представништвима

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ СА СТРАНКАМА

Обавештавамо да је боравак у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Салцбургу прилагођен важећим мерама здравствене заштите. Обавезно је ношење заштитних маски (за све старије од 7 година) и држање прописаног одстојања од једног метрa унутар чекаонице (заштитне маске морате донети са собом). У просторијама Конзулата истовремено може да борави највише шест странака.

ОБАВЕЗНО ЈЕ ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА ПАСОШЕ.  У заказаном термину у просторије Конзулата може да уђе само лице, које треба да обави конзуларну радњу. Пратња је изузетно могућа и дозвољена малолетној деци, лицима лишеним пословне способности, као и инвалидима, који се не могу кретати без пратње.

Заказивање термина за пасоше се врши радним данима од 8 до 13 часова на телефон 0662 / 845-254.

Лица која немају заказан термин, неће бити у могућности да уђу у просторије Конзулата, осим у изузетним случајевима, који морају бити документовани.

За све остале конзуларне радње није потребно заказивање термина.

Мере остају на снази до даљег и биће измењене у зависности од здравствених околности, односно важећих прописа.

Хвала на разумевању.


 


 
 
 
РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Влада Републике Србије је на седници одржаној 21.05.2020. године донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, на основу које су сви гранични прелази Републике Србије отворени и функционишу у уобичајеном режиму.

Такође, изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, укинута је забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. За улазак у Републику Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола - ни за улазак домаћих, ни за улазак свих категорија страних држављана. Тиме је прелазак државне границе Републике Србије враћен у уобичајени режим.

Свим лицима, која улазе у Републику Србију - уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста - приликом пасошке контроле (само) се уручује писмено обавештење - здравствено упозорење, двојезично, на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.


 


Обавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне послнике Народне скупштине

Поштовани суграђани,
Обавештавамо да је председник Републике Србије господин Александар Вучић, сходно члану 109. става 6. Устава Републике Србије донео 10. маja 2020.године

ОДЛУКУ O ИЗМЕНИ ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА
ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Избори ће се одржати у недељу, 21. јуна 2020. године.

Обавештавамо вас да сви пунолетни грађани, држављани Републике Србије, који се налазе у Републици Аустрији, а који желе да гласају, могу то да учине само уколико се до суботе, 30. маја 2020. године (рок истиче у поноћ тог дана) пријаве за гласање у иностранству и то дипломатско-конзуларном представништву у којем намеравају да гласају или општинској, односно градској управи по месту пребивалишта у земљи.

Непходно је попунити Захтев за упис у бирачки списак податка, да ће бирач гласати у иностранству (захтев можете преузети ОВДЕ), без обзира да ли сте раније гласали у иностранству.

Попуњен захтев (или захтеве), уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе -  са уписаним матичним бројем) могуће је доставити путем поште (адреса: Generalkonsulat der Republik Serbien, Schallmooser Hauptstr. 99, 5020 Salzburg), на мејл конзулата (genconsulate.salzburg@mfa.rs) или лично у овом Генералном конзулату, радним данима.
Генерални конзулат Р. Србије у Салцбургу надлежан је за следеће савезне покрајине: Салцбург (Salzburg), Горња Аустрија (Oberösterreich), Тирол (Tirol) и Форарлберг (Vorarlberg). За остале делове Аустрије, надлежна је Амбасада Р. Србије у Бечу. Бирачко право у овом Генералном конзулату могу остварити и они држављани Р. Србије који поуздано знају да ће 21.06.2020. туристички боравити у Салцбургу. Услов је да се претходно пријаве на наш бирачки списак, на основу следећег упутства, односно поступка пријаве:    
Обавештење о поступку пријаве: Да би се остварило бирачко право, држављани Републике Србије могу на основу Јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије (МДУЛС) односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs


а) уколико је лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се дипломатско-конзуларном представништву подноси само Захтев за упис у бирачки списак података у иностранству;


б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:
- Захтев за упис у Јединствен бирачки списак и
- Захтев за упис у бирачки списак података у иностранству.
Неопходно је попунити Захтев за упис у бирачки списак података, да ће бирач гласати у иностранству, без обзира да ли сте раније гласали у иностранству.


 

На основу члана 16. став 2. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12 и 88/18), Министарство државне управе и локалне самоуправе

ОБАВЕШТАВА

БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (30. мај 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.


 

 


ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ЗАТВАРАЊУ СВИХ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама, од 20. марта 2020. године од 08.00 часова.Такође, у складу са Уредбом о ванредном стању, забрањују се сва слетања и полетања са аеродрoма у Републици Србији.

20.03.2020.


 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова